Kaş Kalkan - Kalkan Gezi Rehberi Hakkında Her şey

Kaş Kalkan, Kalkan Gezi Rehberi Hakkında; Kalkan Tarihi, Kalkan Tanıtım, Kalkan Gezilecek Yerler, Kalkan Tarihi Yerleri, Kalkan Plajları tüm güncel bilgiler bu makalemizde...

Kaş Kalkan - Kalkan Gezi Rehberi Hakkında Her şey
Kaş Kalkan - Kalkan Gezi Rehberi Hakkında Her şey
Kaş Kalkan - Kalkan Gezi Rehberi Hakkında Her şey
Kaş Kalkan - Kalkan Gezi Rehberi Hakkında Her şey
Kaş Kalkan - Kalkan Gezi Rehberi Hakkında Her şey

Kalkan, Kalkan mahallesi Antalya ilinin Kaş ilçesine bağlı bir mahalledir. Antalya iline 206 km, Kaş ilçesine 24,8 km, Dalaman hava limanına 122 km uzaklıktadır.

Kalkan Tarihi -  Kalkan Tanıtım

Günümüzden yaklaşık 3000 yıl önceki Likya Uygarlığı'nın yaşadığı ve sayısız kentler kurulmuş Antalya ile Fethiye arasındaki topraklarda bulunan Kalkan ve çevresinde bu döneme dair şehir kalıntısı veya yerleşim görülmemektedir. Kalkan bundan 150 - 200 sene önce yakınında bulunan Meis isimli Yunan adasından gelen tüccarlar tarafından kurulduğuna inanılır.Tarih boyunca güvenilir bir liman olması, Elmalı - Gömbe - Bezirgan yörelerinden gelen tarım ve orman ürünlerinin pazarlandığı ve yüklendiği bir liman olarak önemini korumuş, ama 1970'li yıllardan sonra Antalya karayolunun açılmasıyla deniz ticaretini zayıflayarak hemen hemen sonlanmıştır. Uzun yıllar ulaşım zorluğunun da etkisiyle çevre ilçeler gibi canlılık kazanamamış ve kendini korumuştur. Son yıllarda özellikle İngiliz turistler tarafından keşfedilmiştir. İngilizler'in başı çektiği yoğun bir yabancı nüfusu bugün Kalkan'a yerleşmiş durumdadır. Bu hızlı gelişmeye rağmen, Kalkan'ın sırtını yasladığı dağlara doğru yayılan kentin eski dokusunun bulunduğu bölüm korunabilmiştir. Belde içindeki deniz taşlıktır ama 13 km uzaklıktaki Patara'daki plaj sığ denizi kumsalı ile bir alternatif oluşturur. Kalkan koyu mavi bayrak ödülü almaya hak kazanan temizlik ve güzelliktedir. Beyaz duvarlı evleriyle meşhur Kalkan, 1920'li yıllara kadar Kalamaki adıyla anılan eski bir Rum balıkçı mahallesidir. O zamandan geriye kalan mahallenin kilisesi bugün cami olarak kullanılmaktadır. Kalkan koyunun açıklarında, üzerinde yerleşim olmayan Çata Adası bulunuyor. Likya bölgesinde yer alan Kalkan, Büyük İskender’in Anadolu Seferi sırasında Makedonya Krallığı’nın kontrolüne girmiştir. Daha sonra sırasıyla, Roma, Müslüman ve Anadolu Selçukları egemenliklerini yaşamıştır. Selçuklu devletinin yıkılması ile Tekeoğulları Beyliği‘ne bağlanmıştır. I. Beyazıt (Yıldırım) zamanında Osmanlı topraklarına katılmıştır. Eski adı Kalamaki olan Kalkan denize dik inen bir yamacın üzerinde kurulmuştur. Lodosa açık olan küçük kıyısında yat limanı vardır. Yatlar tüm ihtiyaçlarını buradan gidermektedirler.Mahallenin ekonomisi turizm, tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Kalkan Gezilecek Yerler - Kalkan Tarihi Yerleri - Kalkan Plajları

1. Kaputaş Plajı

Kaputaş Plajı - Kaş Kaputaş Plajı - Kaputaş Plajı Nerede
Uzunca merdivenlerden elmas gibi parlayan denizine kavuşabileceğiniz Kaputaş Plajı, güzelliğiyle adeta düşman çatlatıyor. Plaja indiğinizde inzivaya çekilmiş gibi huzura kavuşuyorsunuz. Bir plajın sahip olabileceği renklerin en güzel tonlarına sahip bu plaja, işletmesini belediye üstlendiğinden beri giriş ücretsiz ama alacağınız yiyecek ve içecek türü şeylerin ücretini ödemeniz gerekiyor. Kaputaş Plajı’na ücretsiz giriş yapabilir ve duşlukları kullanabilirsiniz, ancak şezlong ve şemsiye kiralamak için 5’er TL ödeme yapmanız gerekecek.

2. Fırnaz Koyu

Fırnaz Koyu - Fırnaz Koyu Nerede - Fırnaz Koyu Ulaşım
Mavi yolculuğunuzun en güzel noktalarından biri olacak Fırnaz Koyu’na turlarla gelmek mümkün. Şirin plajına kavuştuğunuzda sizi bir sürpriz bekliyor olacak. Çünkü burada çamur banyosu yapma şansınız olacak. Yeşilköy civarında bulunan bu koyda tatil yapacak olursanız çocuklarla sıkıntı yaşayabileceğiniz için tedbirli gelmenizde fayda var.

3. Patara Plajı

Patara Plajı - Patara Plajı Nerede - Patara Plajı Ulaşım
Nesli tükenmekte olan meşhur Caretta Caretta’lar burayı yumurtlamak için kullandığından turistlerin pek hoşuna gidiyor Patara Plajı. Kumunun cinsi ve o muhteşem denizinin kışkırtıcı rengine bir de antik Patara Antik Kenti kalıntılarının cazibesi eklenince vazgeçilmez bir tatil bölgesi olup çıkıyor Patara. Patara Plajı’na giriş yapmak için 2019 yılı itibariyle ödemeniz gereken ücret 20 TL, ancak Müzekart sahibiyseniz, ücretsiz girme imkanınız var.

4. Kalkan Halk Plajı

Kalkan Plajı
Çakıllı yapısıyla temiz bir görünüm de çizen Kalkan Halk Plajı, tüm dertlerinizi bir kenara bırakıp sakin bir gün geçirmeniz için iyi bir seçenek. Denizinde serinledikten sonra civarda şöyle bir gezintiye çıkabilirsiniz. Ücretsiz olarak girebileceğiniz bu plajda şezlonglar için ödeme yapmanız gerekiyor.

5. Xanthos Antik Kenti

Xanthos Antik Kenti - Xanthos Antik Kenti Nerede - Xanthos Antik Kenti Ulaşım
1988’de UNESCO Dünya Miras Listesi’ne adını yazdıran Xanthos ve Letoon Antik Kentleri’ne ev sahipliği yapan Kalkan’da Likya Birliği’nden izler bulacaksınız. Milattan Önce 7. yüzyıla kadar dayanan geçmişiyle Xanthos lahitleri, mezarları ve daha nice parçasıyla günümüze kadar ulaşmış. Xanthos Antik Kenti’ne giriş yapmak için 2018 yılı itibariyle 12 TL gibi bir ücret ödemeniz gerekiyor.

6. Letoon Antik Kenti

Letoon Antik Kenti -  Letoon Antik Kenti Nerede - Letoon Antik Kenti Ulaşım
Xanthos Antik Kenti’yle komşu olan Letoon ise Yunan Mitolojisinden duyduğumuz önemli pek çok tanrı ve tanrıçanın tapınaklarını ve manastırları ağırlayarak antik dönemde dini açıdan önemli bir kademeye yükselmiş.

7. Patara Antik Kenti

Patara Antik Kenti
Likya’ya başkentlik yapmış Patara Antik Kenti, Noel Baba olarak bilinen Aziz Nikola’nın yaşadığı ve iyilikleriyle insanların yüzlerini güldürdüğü yer olarak da anılıyor. Bu antik kentin bugün de sahip olduğu plajı ile de bölgeye ilgi büyük oluyor. Üstelik anlatılanlara bakılırsa aslında bir su perisi olan şehrin kurucusu Lykia, liman kenti olan Patara’da doğmuş. Patara Antik Kenti’ne giriş ücreti 2020 yılı güncel haliyle sadece 25 TL. Elbette Müzekart sahibiyseniz ücretsiz bir şekilde antik kenti ziyaret edebilmektesiniz...

8. Pirha Antik Kenti

Pirha Antik Kenti - Pirha Antik Åžehri
Bezirgan Köyü yakınlarında bulunan Pirha Antik Kenti, zamanında Likya’ya bağlı büyük kentlerden biri olarak varlığını sürdürmüş. Antalya Müzesi’ne kazandırdığı kadın heykellerine ek olarak pek çok antik kentte karşınıza çıkabileceği gibi burada da kaya mezarları ve lahitler var. Kaş ve Kalkan’da tüm ören yerleri ücretli olduğu için Müzekart’ınız yoksa hazırlıklı gitmekte fayda var.

9. Mavi Mağara

Mavi MaÄŸara - Kalkan Mavi MaÄŸara
Kaputaş Plajı’na yakın olsa da ancak teknelerle ulaşımı sağlanabilen Mavi Mağara, yapısı itibariyle deniz ve güneşin oyunlarına katılarak tılsımlı renkler sunuyor. Zamanında fokları da ağırlayan mağara, 1972 yılında bir jeolog tarafından keşfedilinceye kadar güzelliğini saklamış. Kalkan bölgesinden hareket eden teknelerle gelerek bu mağarayı ziyaret edebilirsiniz.

10. Güvercinlik Deniz Mağarası

Güvercinlik Deniz Mağarası - Kalkan Güvercinlik Deniz Mağarası
İçinde yabani güvercinlerin de bulunduğu sayısız güvercinin yuvasını içine alan Güvercinlik Deniz Mağarası’na yapısı itibariyle yalnızca yüzerek girilebiliyor.Ölmeden önce Kalkan’dan tekneyle bölgeye geldikten sonra daracık girişinden şöyle bir yüzerek geçip havasını solumanız gerekiyor.

11. İnbaş Mağarası

İnbaş Mağarası -  Kalkan İnbaş Mağarası
Güvercinlik Mağarası’na yakın bir mesafede bulunan İnbaş Mağarası, dar ağızlı bir deniz mağarası olduğu için ulaşımı yine teknelerle sağlamanız gerekiyor. Masmavi sulara kendinizi bıraktıktan sonra yüzerek içine girebileceğiniz mağarayı keşfetmek yüreğinizde kıpırtılara sebep olacak.

12. Bezirgan Yaylası

Bezirgan Yaylası
Bezirgan Yaylası, Kaş ilçe sınırlarına Kalkan'ın üst bölgesinde, Kaş coğrafyasına estetik hava katmaktadır. Tarihi ambarlarıyla, tarihi kalıntılarla denizden yüksekliği 500 metre olmakla birlikte mutlaka görülmesi gereken yerler arasında listenin en başında yer alır.

13. İslamlar Köyü

İslamlar Köyü
Kalkan'dan 8 kilometre uzaklıkta olup; sıcaklardan bunaldığınız zaman İslamlar Mahallesi'ne kısa bir sürede gidebilirsiniz.Köye gidiş üzerinde zeytinlikler, bağlar, çam ormanları fantastik bir hava yaşayabilirsiniz. Mahalle halkı bağcılık, zeytincilikle uğraşırken, turizmin bu bölgede başlamasının ardından yerli halk restoranlar ve alabalık çiftlikleri kurmuşlardır. Buraya gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini en çok çeken lezzet ise köylülerin yaptığı tereyağında kızartılmış keçi peyniridir. 
 

Kalkan'a Ne Zaman Gelinir, Gidilir?

Aslında yılın her mevsiminde gelebilirsiniz. Kalkan ve Kaş'ın öyle bir zamanı yoktur. Her zaman gelinebilir. Burada bir saat yağmur yağdıktan sonra, gün boyu güneşi kucaklayabilirsiniz.


Örneğin yıllara göre nüfus artış tablosuna bakalım.

YIL         TOPLAM NÜFUSU
2019              3.617
2018              3.493
2017              3.369
2016              3.434
2015              3.447
2014              3.396
2013              3.349

 

Kalkan - Kalkan Mahallesi YaÅŸam

Mahallede ilköğretim okulu, lise vardır.. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır, kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT vardır.. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.


Antalya Kaş Kalkan Köyü Hava Durumu


Kalkan mahallemizin bugün ve önümüzdeki 5 gün boyunca hava durumu nasıl olacak? Aşağıda yer alan hava durumu verileri Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğünün web sitesinden anlık olarak alınmaktadır. Antalya Kaş Kalkan Köyü Hava Durumu Kaş ilçe merkezinin bugün dahil 5 günlük hava durumu verilerini içermektedir.

Antalya KaÅŸ Kalkan Hava Durumu

Antalya Kaş Kalkan Ulaşım - Antalya Kaş Kalkan Harita

 

Kaş Kalkan Fotoğrafları - Kaş Kalkan Mahallesi Fotoğrafları

Sürekli güncel fotoğraflar eklenecektir.

Kalkan Fotoğrafları - Eski Kalkan Fotoğrafları 1

Kalkan Fotoğrafları - Eski Kalkan Fotoğrafları 2

Kalkan Fotoğrafları - Eski Kalkan Fotoğrafları 3

Kalkan Fotoğrafları -  Kalkan Çarşısı 1

Kalkan Fotoğrafları -  Kalkan Çarşısı 2

Kalkan Fotoğrafları -  Kalkan Çarşısı 3

Kaş Kalkan Kaputaş Plajı Fotoğrafları

Kalkan Plajı Fotoğrafı

Kalkan Fotoğrafları - Kalkan Liman - Kaş Kalkan Fotoğrafları 1

Kalkan Fotoğrafları - Kalkan Liman - Kaş Kalkan Gece Fotoğrafları 1

Kalkan Fotoğrafları - Kalkan Liman - Kaş Kalkan Fotoğrafları 2

Kalkan Fotoğrafları - Kaş Kalkan Fotoğrafları 3

 


Kalkan Köyü Posta Kodu: 07580
Kalkan Köyü Muhtarı - Kalkan Mahallesi Muhtarı: Bayram Köprücü
Kaş Kalkan Muhtarı Telefon Numarası : 0 537 336 45 36

 

Tepkileriniz Nedir?

like
14
dislike
1
love
8
funny
0
angry
0
sad
0
wow
7