Kaş Dirgenler Köyü Hakkında Her şey - Şeşebe Kilisesi - Dereağzı - Kale

Kaş Dirgenler Köyü, Dirgenler mahallesi Ulaşım, İletişim ve Şeşebe Kilisesi - Dereağzı - Kale tüm detaylarıyla sizlere anlattık. Dirgenler Mahallesi hakkında tüm bilgilere bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Kaş Dirgenler Köyü Hakkında Her şey -  Şeşebe Kilisesi - Dereağzı - Kale
Kaş Dirgenler Köyü Hakkında Her şey -  Şeşebe Kilisesi - Dereağzı - Kale
Kaş Dirgenler Köyü Hakkında Her şey -  Şeşebe Kilisesi - Dereağzı - Kale
Kaş Dirgenler Köyü Hakkında Her şey -  Şeşebe Kilisesi - Dereağzı - Kale
Kaş Dirgenler Köyü Hakkında Her şey -  Şeşebe Kilisesi - Dereağzı - Kale

Kaş Dirgenler köyü, Dirgenler mahallesi Antalya ilinin Kaş ilçesine bağlı bir mahalledir. Antalya il merkezine 216 km, Kaş ilçesine 35 km uzaklıktadır.

Mahallenin ismi dirgen kullanan ırgatlardan gelmektedir. Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.


Örneğin yıllara göre nüfus artış tablosuna bakalım.

YIL     TOPLAM NÜFUSU
2019                968
2018                936
2017                912
2016                899
2015                883
2014                834
2013                807

 

Dirgenler Köyü - Dirgenler Mahallesi

Mahallede, ilköğretim okulu vardır . Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak sular haftada bi gelir kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

Şeşebe Kilisesi - Dereağzı - Kale - Dirgenler Köyü Tarihi Tanıtımı

Şeşebe Kilisesi - Kaş Şeşebe Kilisesi FotoğraflarıDirgenler köyü Kaş’tan 35 km uzaklıktadır.Köye kara yolu ile Kaş üzerinden ve Demre üzerinden ulaşılmaktadır. Dirgenler Kaş'a bağlıdır fakat coğrafi Demre ilçesine daha yakındır. Demre ilçesi ve çevresinin antik dönemde Likya’nın en önemli merkezlerinden olduğu düşünüldüğünde Dirgenler köyünün bulunduğu coğrafi konumda Karadağ, Kasaba çaylarının birleştiği Dereağzı yerleşkesini olması, Şeşebe Kilisesi’nin bu köyümüzde olmasından dolayı inanç turizmi açısından, çeşitli antik yol rotalarının önemli bir durak noktası olmasıdan dolayıda çok önemlidir.

Dereağzı Kilisesi - Kaş Dereağzı - Dereağzı FotoğraflarıDirgenler köyü merkezinden kuzeye doğru ilerlendiğinde Dereağzı yerleşkesine ulaşılır. Bu bölgede aynı zamanda seracılık yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Bu nedenle yolun etrafında ve Dereağzı yerleşkesinin çevresinde pek çok seraya rastlamak mümkündür. Kale ve Kanyon girişinde kaya lahitlerin bulunduğu Dereağzı’nın piskoposluk merkezi olan Mastaura yerleşimini barındırması nedeniyle önemli bir antik yerleşim alanı olduğu tahmin edilmektedir.

Bu yapının restorasyonu halinde, Demre Noel Baba Kilisesi ile birlikte çok önemli bir destinasyon olabileceği değerlendirilmektedir.

Şeşebe Kilesesi - Şeşebe Kilesesi Fotoğrafları 2Şeşebe Kilisesi Dereağzı bölgesinde dağların eteklerine kurulmuştur. Şeşebe Kilisesi’nin 9. veya 10. yüzyıllarda inşa edildiği ve Bazilika tarzı planla yapılmış bir Bizans kilisesi olduğu düşünülmektedir. Bir benzerinin de İstanbul’da olduğu söylenen bu Kilisenin kubbesi ve dış sütunlarının çoğu yıkılmıştır ancak hala daha heybetli görüntüsünü korumaktadır.

Dirgenler köyünde kiliseye ulaşmak için gidilen yolun doğusundan devam edildiğinde tepe üzerine kurulu olan Kale’ye tırmanış yoluna varılmaktadır. Kaleye Dereağzı’ndan yaklaşık 2 saatlik ortalama kolaylıkta bir tırmanışla ulaşılabilmektedir. Kale, Dirgenler ie Şeşebe Kilisesi ve seraların oldukça güzel bir panoramasını sunmaktadır.

Dereağzı yerleşkesinde bulunan bu eserler ve yapılar hakkında daha detaylı tarihsel bilgiye Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın mali desteği ile “Demre ve Beymelek’te Kültür ve İnanç Turizminin Geliştirilmesi Aziz Nikolaos’un Seyahatleri” projesi kapsamında hazırlandı.
Dirgenler’den Demre yolu takip edilince Kanyon girişine ulaşılmaktadır. Kanyonun ağzında sağında ve solunda dağa oyulmuş taş mezarlar, Kanyonun sağ yakasında ise Çoban yolu da denilen Demre’ye kadar giden antik bir patika bulunmaktadır. Patika’nın Demre Çayını takip ettiği düşünüldüğünde uzunluğunun 45 km civarında olduğu düşünülmektedir. Patika köylüler tarafından eskisi kadar olmasa da halen daha kullanılmaktadır. Patikanın başlangıcında bulunan aşınmış taş merdivenler yürüyüş yolunun keyifli olacağının habercisidir. Patikanın belli kısımları taşlı olmasına rağmen yürüyüş Gedenfi yolu ile kıyaslandığında konforlu. Patika boyunca akan Demre çayı boyunca uzanmaktadır.

Ayrıca, Demre’den yola çıkılarak Köşkerler ve Dere istikametinde Dirgenler köyüne yaklaşık 30 km’lik bisiklete yeni başlayanlar için dahi uygun olabilecek bir bisiklet rotası da mevcuttur. Kaynak: kasportal.com

Antalya Kaş Dirgenler Köyü Hava Durumu


Dirgenler Köyümüzün bugün ve önümüzdeki 5 gün boyunca hava durumu nasıl olacak? Aşağıda yer alan hava durumu verileri Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğünün web sitesinden anlık olarak alınmaktadır. Antalya Kaş Dirgenler Köyü Hava Durumu Kaş ilçe merkezinin bugün dahil 5 günlük hava durumu verilerini içermektedir.

Antalya Kaş Dirgenler Köyü Hava Durumu

Antalya Kaş Dirgenler Ulaşım - Antalya Kaş Dirgenler Harita

 

Kaş Dirgenler Köyü Fotoğrafları - Kaş Dirgenler Mahallesi Fotoğrafları

Derağzı Kalesi - Likya Kalesi - Kaş Dirgenler Köyü Kale

Derağzı Kilisesi - Dirgenler Derağzı Kilisesi Fotoğrafları 1

Derağzı Kilisesi - Dirgenler Derağzı Kilisesi Fotoğrafları 2

Dirgenler Köyü Fotoğrafları - Likya Uygarlığı Kaya Mezarı

Derağzı Likya Su Yolu  - Dirgenler Likya Su Yolu  Fotoğrafları

Derağzı Likya Köprüsü    - Dirgenler Likya Köprüsü  Fotoğrafları

Dirgenler Kanyonu  - Dirgenler Dirgenler Kanyonu Fotoğrafları 1

Dirgenler Kanyonu  - Dirgenler Dirgenler Kanyonu Fotoğrafları 2

Dirgenler Köyü - Likya Yolu Antik Mezar Bekçisi

Sürekli güncel fotoğraflar eklenecektir.


Dirgenler Köyü Posta Kodu: 07580

Dirgenler Köyü Muhtarı - Dirgenler Mahallesi Muhtarı: Ahmet Ali Keskin

Kaş Dirgenler Muhtarı Telefon Numarası : 0 532 374 49 13

 

Tepkileriniz Nedir?

like
14
dislike
2
love
8
funny
0
angry
0
sad
0
wow
4