Kaş Gömbe Mahallesi - Gömbe Yaylası - Hakkında Her şey

Kaş Gömbe Köyü, Gömbe mahallesi Ulaşım, İletişim ve tüm detaylarıyla sizlere anlattık. Gömbe Mahallesi hakkında tüm bilgilere bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Kaş Gömbe Mahallesi - Gömbe Yaylası - Hakkında Her şey
Kaş Gömbe Mahallesi - Gömbe Yaylası - Hakkında Her şey
Kaş Gömbe Mahallesi - Gömbe Yaylası - Hakkında Her şey
Kaş Gömbe Mahallesi - Gömbe Yaylası - Hakkında Her şey
Kaş Gömbe Mahallesi - Gömbe Yaylası - Hakkında Her şey

Kaş Gömbe mahallesi Antalya ilinin Kaş ilçesine bağlı bir mahalledir. Antalya iline 194 km, Kaş ilçesine 50 km uzaklıktadır.

Gömbe Tarihi - Gömbe Yaylası - Gömbe Hakkında

Gömbe. Antik çağ insanları "Komba" demiş bu efsaneler yaylasına. Artemis adına tapınak yapmış, ardından erken Hıristiyanlık dönemini yaşamış. Ne zaman ki Anadolu ereni Abdal Musa Sultan’ın yolu düşmüş buraya, keramet sahibi olmuş Gömbe’nin buz gibi suları. Bu keramet sürer gider günümüzde de.

Gömbe Tarihi - Gömbe Yaylası - Gömbe Hakkında

Gömbe bir yayla köyü. Ortasından dere akıyor. Kaş’ın merkez yaylası olan Gömbe, Hristiyanlık döneminde piskoposluk merkezi olarak önem kazandığı için, kilise kalıntılarını da görebilirsiniz. Yayla, Osmanlı döneminde de hayvan panayırıymış. Yayla köyündeki yörük yaşamı bugün de sürüyor. İyi cins elması kadar, armut ve cevizi de bol. Önemli bir yayladır, tarım ve elmacılık gelişmiştir, ayrıca orman alanlarının zengin olması sebebiyle ormancılık da gelişmiştir. Yaz aylarında nüfusu çok kalabalıktır. Turizme hizmet veren konaklama tesisleri ve restoranlar bulunmaktadır. Hayvancılık da gelişmiştir. İlköğretim okulu ve lise, sağlık ocağı, eczane, pansiyon, lokanta, fırın ve, demirci, ve 20 kadar dükkan vardır. Her yıl Ağustos ayında geleneksel Gömbe panayırı yapılmaktadır. Demreliler de yaylalamak için buraya çıkmaktadırlar. Taze kesilmiş oğlak etinden fırında tavada yapılan “Kuru Kebap”ı çok meşhurdur. Yanık dondurması ile kardan yapılan renkli karşerbeti de meşhurdur. Gömbe, soğuk suları ve elma bahçeleriyle ünlü bir yayladır. Turistik amaçlı hizmet veren konaklama merkezleri, yöreye ait kokulu otlardan hazırlanan geleneksel yemeklerin lezzeti, tabiatla bütünleşmenize yardımcı olacaktır. Bölgenin en yüksek dağı Akdağ (3024 metre) buradadır. Yeşilgöl ve Uçarsu, yaz sıcağından kaçmak, doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için serin ve temiz havası ile ideal yerlerdir. Yöre, dağlardan toplanan kar ile yapılan dondurması ve kar şerbetiyle ünlüdür. 

Yol boyunca kızılçam ormanları, değerli lübnan sedirleri, muhteşem ardıç ağaçları ve 3025 m yükseklikteki Akdağ'ın görkemli manzarası eşlik eder size. Gömbe Yaylası Kaş'ın en güzel yaylasıdır. Sadece yörüklerin değil aynı zamanda doğa tutkunlarının ve turistlerinde gözbebeğidir yayla. Osmanlı İmparatorluğu zamanında hayvan pazarı olarak kullanılan yayla, aynı zamanda en eski yağlı güreşlerin yapıldığı yer olarak bilinir. 

Akdeniz'in sahil kesimlerindeki kavurucu sıcağa ve neme dayanamayanlar için, yaz aylarında buzdan biçilmiş kaftan gibidir Gömbe Yaylası. Sulu mis kokulu elması gibi cevizi ve armuduyla da ünlüdür. Akdağ'ın zirvesinden getirilen karlarla yapılan pekmezli karlaması meşhurdur. Gömbe barajı, çevrenin ve Elmalı Ovasının su ihtiyacını karşılar. Aynı zamanda balık tutkunlarına sazan ve alabalık avlama imkanı sunar. Baraja komşu olan 1200 yılllık sedir ağacı ormanlar muhteşem güzelliktedir. 1850 m yükseklikte bulunan görülmeye değer krater gölü Yeşilgöl adıyla bilinir. Buz gibi suyu olan bu krater gölünün etrafında ağaç yoktur ancak dağın hemen yamacında dayanıklı gövdeleriyle ardıç ağaçları görülür. 

Yeşil Göl

Eğer Yeşilgöl'e yürüyerek gittiyseniz yaklaşık 1 km daha yürüyerek Uçarsu Şelalesini de yakından görme şansını bulursunuz. Akdağ'ın doğu yamacından doğan üç büyük kaynak suyu vardır. Bunlardan biri 60 metre yükseklikten dökülen Uçarsu Şelalesinin kaynağını oluşturur. Karların erimesiyle birlikte suya doyan toprak yeşerir. Binlerce yıllık gelenek bozulmaz ve yaylalara göç başlar. Koyun ve keçilerle dolan yaylalar oğlakların ve kuzuların melemesiyle şenlenir. Akda'ın zirvesine doğru çıkıldığında 2600 metre yükseklikte Subaşı Yaylasına ve daha sonra İkiz Göllere ulaşılır. Yol boyunca her yerden fışkıran suların serinliğini hisseder ve yörüklerin misafirperverliğini görürsünüz. Eğer yolunuz Yeşil Barak Köyünden geçerse kökboyalarından yapılmış el emeği göz nuru ünlü yeşil barak kilimlerinin güzel desenlerini görmeden de geçmeyin.


Örneğin yıllara göre nüfus artış tablosuna bakalım.

YIL            TOPLAM NÜFUSU
2019              1.301
2018              1.306
2017              1.363
2016              1.387
2015              1.462
2014              1.473
2013              1.532

 

Gömbe Köyü - Gömbe Mahallesi

Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.


Antalya Kaş Gömbe Köyü Hava Durumu


Gömbe mahallemizin bugün ve önümüzdeki 5 gün boyunca hava durumu nasıl olacak? Aşağıda yer alan hava durumu verileri Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğünün web sitesinden anlık olarak alınmaktadır. Antalya Kaş Gömbe Köyü Hava Durumu Kaş ilçe merkezinin bugün dahil 5 günlük hava durumu verilerini içermektedir.

Antalya Kaş Gömbe Köyü Hava Durumu

Kaş Gömbe Ulaşım - Gömbe Yaylası Nerede - Antalya Kaş Gömbe Harita

 

Kaş Gömbe Köyü Fotoğrafları - Kaş Gömbe Mahallesi Fotoğrafları

Sürekli güncel fotoğraflar eklenecektir.

Kaş Gömbe Fotoğrafları - Meydan

Kaş Gömbe Fotoğrafları - Gömbe Caddesi

Kaş Gömbe Fotoğrafları - Gömbe Meydan 2

Kaş Gömbe Fotoğrafları - Gömbe Merkez Camii

Kaş Gömbe Fotoğrafları - Gömbe Çarşı

Kaş Gömbe Fotoğrafları - Gömbe Kuş Bakışı

Kaş Gömbe Fotoğrafları - Likya Kalıntıları

Kaş Gömbe Fotoğrafları - Gömbe Elma Bahçesi

Kaş Gömbe Yaylası Fotoğrafları - Gömbe Yaylası 1

Kaş Gömbe Yaylası Fotoğrafları - Gömbe Yaylası 2

Kaş Gömbe Yaylası Fotoğrafları - Gömbe Yaylası 3

Kaş Gömbe Yaylası Fotoğrafları - Gömbe Yaylası YeşilGöl

Kaş Gömbe Yaylası Fotoğrafları - Gömbe Yaylası Karlı


Gömbe Köyü Posta Kodu: 07580

Gömbe Köyü Muhtarı - Gömbe Mahallesi Muhtarı: Süleyman Kocakehya

Kaş Gömbe Muhtarı Telefon Numarası : 0 535 440 29 10

 

Tepkileriniz Nedir?

like
17
dislike
4
love
6
funny
1
angry
0
sad
1
wow
5