Kaş Sütleğen Mahallesi - Sütleğen Köyü Hakkında Her şey
Kaş Sütleğen Köyü, Sütleğen mahallesi Ulaşım, İletişim ve tüm detaylarıyla sizlere anlattık. Sütleğen Mahallesi hakkında tüm bilgilere bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Kaş Sütleğen köyü, Sütleğen mahallesi Antalya ilinin Kaş ilçesine bağlı bir mahalledir. Antalya iline 167 km, Kaş ilçesine 58 km uzaklıktadır.
Mahallenin adının Sütleğen bitkisinin çok olması nedeniyle konduğu düşünülmektedir. 1952 yılında Akörü mahallesinden ayrılmıştır. Mahallede Likyalılardan kalma bir antik kent vardır.Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Sütleğen Köyü Tarihçesi - Sütleğen Hakkında
Önemli bir yayla köyüdür. Ören yeri, köyden 15 dakika mesafededir. Şehrin Likçe olan ismi Neiseus, tiyatronun duvarında yazılmaktadır. Nisa’da Likya ve Roma Devri’nden kalma tarihi kalıntılar bulunur. Bazı lahitlerin ön cephelerinde, mızrak, kalkan, kadın ve erkek tasvirlerine rastlanmıştır. Antik kentin Agorası ve tiyatrosu bulunur. Likya Birliği Devri’nde bastırılan sikkeler, Antalya Müzesi’nde sergilenmektedir
Kente içme suyu şebekesi Kayalıpınar ve Pınarbaşı içmelerinden olmak üzere iki ana su şebekesinden karşılanmıştır. Bu bilgiye yerel yerel yapılan yapılan kazılar sonucunda çıkan kiremit tuğladan yapılmış ve içi zamanla kireçlenmiş halde bulunan su borularının toprak üstüne çıkmasından anlaşılmıştır. İçinde bulunduğu çağda yaklaşık olarak 1000 kişinin yaşadığı tahmin edilmektedir. Devlet tarafından arkeolojik kazı yapılamadığından daha detaylı bilgiye ulaşılamamıştır. Helenistik çağda ilk defa sikke basması ile ünlenen Nisa'nın sikkeleri Antalya Müzesinde sergilenmektedir, ancak koruma altına alınamadığından ya da mahallede karakol olmaması nedeniyle tahrib edilmektedir. Defineciler kontrolsuz bir şekilde kazı yapabilmektedir.
Nisa, Kaş’ın 35 km. kuzeyinde, Sinekçi Beli denilen geçidi yanında, Meryemlik denilen yerdedir. Nisa, Luwi veya Lykçe dilinde gelmiş ibir sözcük olup anlamı anlaşılamamıştır. Hellence de de bir anlamı yoktur. Hellenistik çağda sikke basmasından ötürü ilk kez adını duyurmuştur. Kentin surları kaba bir işçilikle yapılmış olup çok iri taşlardan örülmüştür. Güney bölümünde kemerli bir temenos kapısı görülmektedir. Nisa’dan günümüze ulaşan diğer yapılar arasında bir yamaca yaslanmış olan 700-800 kişilik Roma döneminde yapılmış olan cavea’sı oldukça iyi durumda olan bir tiyatro vardır. Agora’nın stoası tiyatronun üst sırasının ucuna bitişik olup Hellenistik çağ işçiliğini yansıtmaktadır. Stadion’a gelince, birkaç oturma sırasından başka bir şey kalmamıştır. Sağda solda ise lâhitler görülmektedir.
Toprak üstünde görülebilen kalıntılar oldukça geniş bir alana yayılmıştır. Burada Arkeolojik bir kazı yapılmadığından bu kent hakkında sadece gördüklerimizle yetinmek durumundayız. Hıristiyanlık döneminde kent Myra metropolitliğine bağlı piskoposluk merkeziydi.
Köy geçmişte birisi 1978 tarihi ve daha önceki tarihlerde 2 büyük yangın geçirmiş ve köy dükkânlarının hemen hemen hepsi yanmıştır.
Mahallenin adının Sütleğen bitkisinin çok olması nedeniyle, adının buradan geldiği bilinmekte olup;geçmişi hakkında 1952 yılında Akörü mahallesinden ayrılmıştır. Mahallede Likyalılardan kalma bir NİSA adında (Meryemlik)antik kent var. Nisa, Luwi veya Lykçe dilinde gelmiş ibir sözcük olup anlamı anlaşılamamıştır. Hellence de de bir anlamı yoktur. Helenistik çağda ilk defa sikke basması ile ünlenen Nisa'nın sikkeleri Antalya Müzesinde sergilenmektedir. Kentin surları kaba bir işçilikle yapılmış olup çok iri taşlardan örülmüştür. Güney bölümünde kemerli bir temenos kapısı görülmektedir. Nisa’dan günümüze ulaşan diğer yapılar arasında bir yamaca yaslanmış olan 700-800 kişilik Roma döneminde yapılmış olan cavea’sı oldukça iyi durumda olan bir tiyatro vardır. Kentte 1000 kişinin yaşadığı tahmin edilmektedir. Agora’nın stoası tiyatronun üst sırasının ucuna bitişik olup Hellenistik çağ işçiliğini yansıtmaktadır. Stadion’a gelince, birkaç oturma sırasından başka bir şey kalmamıştır. Sağda solda ise lâhitler görülmektedir.Toprak üstünde görülebilen kalıntılar oldukça geniş bir alana yayılmıştır. Burada Arkeolojik bir kazı yapılmadığından bu kent hakkında sadece gördüklerimizle yetinmek durumundayız. Hıristiyanlık döneminde kent Myra metropolitliğine bağlı piskoposluk merkeziydi.Kente içme suyu şebekesi Kayalıpınar ve Pınarbaşı içmelerinden olmak üzere iki ana su şebekesinden karşılanmıştır. Bu bilgiye yerel yerel yapılan yapılan kazılar sonucunda çıkan kiremit tuğladan yapılmış ve içi zamanla kireçlenmiş halde bulunan su borularının (Künk)toprak üstüne çıkmasından anlaşılmıştır. Devlet tarafından arkeolojik kazı yapılamadığından daha detaylı bilgiye ulaşılamamıştır. ancak koruma altına alınamadığından ya da mahallede karakol olmaması nedeniyle tahrib edilmektedir. Defineciler kontrolsuz bir şekilde kazı yapabilmektedir.
Köy geçmişte birisi 1978 tarihi ve daha önceki tarihlerde 2 büyük yangın geçirmiş ve köy dükkânlarının hemen hemen hepsi yanmıştır.
Kıbrıs deresi kanyonu: Sütleğen havzasından Kemer köyüne bağlanır. Kanyon içi kızılçam ormanları ve kışın yaprağını dökmeyen meşe türleri, sandal gibi bitki çeşitleri ile örtülüdür. Burası “Dağ Keçisi“ yaşama alanı içinde kaldığından koruma altına alınmıştır.
Bölgede tipik Akdeniz bitki örtüsü yayılış gösterir. Sahillerde ve yaklaşık bir kilometreye kadar uzanan dağlık, engebeli bölgelerde makiler yayılış göstermektedir. Arazinin %69’ u ormanla örtülüdür. Ekilen alanlar dışında açık alan yok denecek kadar azdır. Sadece Akdağ ve Yumru dağın 1700-1800 m. yüksekliklerinden sonra çıplak alanlar vardır. Maki elemanları genelde sert yapraklı, yangına kendini uyarlamış, yaz kuraklığına dayanıklı, genelde çalı karakterinde bitkilerdir. Bunların içinde en çok kermes meşesi olmak üzere, yabani zeytin, katır tırnağı, akça kesme, geven, sandal, tesbih ağacı, keçiboynuzu, menengiç ağacı, ıslak topraklarda yabani mersin, defne gibi bitkiler bulunmaktadır. Kaş’ın üzerinde Asasdağı’nın kuzey yamacında 1000 m.de başlayan sedir ormanları kuzeyde Katrandağı’nda boydan boya yayılış gösterdikten sonra, Sütleğen’e ulaşıp, Akdağ eteklerine tırmanmaktadır. Katrandağı 12 000 ha. sedir ormanıyla Türkiye’nin en büyük Toros sediri ormanının bütünlüğünün sağlandığı alandır. Özelikle Deveçukurundaki “Mavi Sedir Ormanı” korunması gereken çok kıymetli bir orman topluluğudur.
Örneğin yıllara göre nüfus artış tablosuna bakalım.
YIL | TOPLAM NÜFUSU | |
---|---|---|
2019 | 901 | |
2018 | 908 | |
2017 | 912 | |
2016 | 933 | |
2015 | 936 | |
2014 | 953 | |
2013 | 967 |
Sütleğen Köyü - Sütleğen Mahallesi
Mahallede ilköğretim okulu vardır. Fakat lojman bulunmamaktadır. Civar köylerdeki öğrenciler taşımalı ve yatılı olarak öğrenimini burada devam ettirmektedir. Mahallenin hem içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi birleşiktir. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ancak sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.
Antalya Kaş Sütleğen Köyü Hava Durumu
Sütleğen Köyümüzün bugün ve önümüzdeki 5 gün boyunca hava durumu nasıl olacak? Aşağıda yer alan hava durumu verileri Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğünün web sitesinden anlık olarak alınmaktadır. Antalya Kaş Sütleğen Köyü Hava Durumu Kaş ilçe merkezinin bugün dahil 5 günlük hava durumu verilerini içermektedir.
Antalya Kaş Sütleğen Ulaşım - Antalya Kaş Sütleğen Harita
Kaş Sütleğen Köyü Fotoğrafları - Kaş Sütleğen Mahallesi Fotoğrafları
Sürekli güncel fotoğraflar eklenecektir.
Sütleğen Köyü Posta Kodu: 07580
Sütleğen Köyü Muhtarı - Sütleğen Mahallesi Muhtarı: Durdali Topçuoğlu
Kaş Sütleğen Muhtarı Telefon Numarası : 0 530 403 67 14