Kaş Dere Mahallesi - Dere Köyü Hakkında Her şey

Kaş Dere Köyü, Dere mahallesi Ulaşım, İletişim ve tüm detaylarıyla sizlere anlattık. Dere Mahallesi hakkında tüm bilgilere bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Kaş Dere Mahallesi - Dere Köyü Hakkında Her şey

Kaş Dere köyü, Dere mahallesi Antalya ilinin Kaş ilçesine bağlı bir mahalledir. Antalya il merkezine 201 km, Kaş ilçesine 20 km uzaklıktadır.

Dereköy deniz seviyesınden 225 metre yükseklikte dağlarla çevrili bir yörük mahallesidir. Türkmen aşiretleri tarafından kurulduğu rivayet edilen eski bir Likya mahallesidir. Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.


Örneğin yıllara göre nüfus artış tablosuna bakalım.

YIL   TOPLAM NÜFUSU
2019                       207
2018                225
2017                162
2016                174
2015                174
2014                171
2013                186

 

Dere Köyü - Dere Mahallesi

Mahallede ilköğretim okulu yoktur; taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

Dereköy Hakkında İlginç Bilgiler

Sahilin ekolojik koşullarının çetinliği bölge insanını ister istemez yılın kurak zamanlarında yiyeceğini elde edeceği daha elverişli yerlere göç etmeye zorlamıştır. Böylece halk, sıcakların artması ile yükseklere çıkmış; sürüsünü otlatıp peynirini yapmış, sulu arazide sebzesini yetiştirmiş, kışlık yiyeceğini temin ettikten sonra kışın sahile inmiştir. Görüldüğü üzere Kaş-Kekova ÖÇKB’nde “geçim” yani hayatın sürdürülebilirliği; ancak keçi besiciliği ve ekip biçme faaliyetlerinin birlikteliği ile sağlanabildiğinden, ister istemez sahil ve yaylayı içeren hareketli bir yaşamı gerektirmiştir. Bu nedenle Kaş-Kekova ÖÇKB’ndeki kendi kendine yeterli yaşamın sırrı “iki yerliliktedir” demek mümkündür. Bu hareketli yaşamın sonucu olarak bölgedeki köyler hep yaylalı/sahillidir. Bunun tek istisnası Dereköy’dür; çünkü onlar sebze ve meyvelerini kendileri yetiştirebilmiş, hatta Kaş’a gelip satmışlardır. Kaş ilçesinin bütün sebze, meyve ihtiyacı çoğunlukla Dereköy olmak üzere Pınarbaşı ve Çukurbağ köylerinden karşılanmıştır.Bölgenin diğer bütün sebze ve meyvesi Gömbe yaylasında yetiştirilmiştir. Gömbe yaylası, Antalya’nın ve Batı Toroslar’ın Kızlar Sivrisi’nden sonraki en yüksek dağı olan Akdağ’ın (3014 m) eteklerinde kurulmuştur. Yerleşim merkezinin rakımı 1200-2000 arasındadır. Kaş’ın Dereköy hariç bütün köyleri Gömbe yaylasına çıkmaktadır.


Antalya Kaş Dere Köyü Hava Durumu


Dere Köyümüzün bugün ve önümüzdeki 5 gün boyunca hava durumu nasıl olacak? Aşağıda yer alan hava durumu verileri Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğünün web sitesinden anlık olarak alınmaktadır. Antalya Kaş Dere Köyü Hava Durumu Kaş ilçe merkezinin bugün dahil 5 günlük hava durumu verilerini içermektedir.

Antalya Kaş Dere Köyü Hava Durumu

Antalya Kaş Dere Ulaşım - Antalya Kaş Dere Harita

 

Kaş Dere Köyü Fotoğrafları - Kaş Dere Mahallesi Fotoğrafları

Sürekli güncel fotoğraflar eklenecektir.


Dere Köyü Posta Kodu: 07580

Dere Köyü Muhtarı - Dere Mahallesi Muhtarı: Salih Gökçül

Kaş Dere Muhtarı Telefon Numarası : 0 532 550 62 52

 

Tepkileriniz Nedir?

like
14
dislike
1
love
7
funny
2
angry
0
sad
0
wow
3