Kaş Çataloluk Köyü Hakkında Her şey ( Kandyba Antik Kenti )

Kaş Çataloluk Köyü, Çataloluk mahallesi Ulaşım, İletişim ve tüm detaylarıyla sizlere anlattık. Çataloluk Mahallesi hakkında tüm bilgilere bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Kaş Çataloluk Köyü Hakkında Her şey ( Kandyba Antik Kenti )
Kaş Çataloluk Köyü Hakkında Her şey ( Kandyba Antik Kenti )
Kaş Çataloluk Köyü Hakkında Her şey ( Kandyba Antik Kenti )
Kaş Çataloluk Köyü Hakkında Her şey ( Kandyba Antik Kenti )
Kaş Çataloluk Köyü Hakkında Her şey ( Kandyba Antik Kenti )

Kaş Çataloluk köyü, Çataloluk mahallesi Antalya ilinin Kaş ilçesine bağlı bir mahalledir. Kandyba Antik Kenti yanındadır. Antalya iline 198 km, Kaş ilçesine 28 km uzaklıktadır.

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Çataloluk Köyü (Gendeve) Tarihçesi - Kandyba Antik Kenti

Kandyba Antik Kenti - Kandyba Antik Kenti Tarihçesi - Kandyba Antik Kenti Nerede

Kandyba, Çataloluk köyünün yanındadır. Kandyba sözünün Luwi veya Likçe’den geldiği sanılmaktadır. “Ana Tanrıçanın erkeği” veya “Baş Tanrı’ya ait” bir isim olarak düşünülmelidir. Kandyba’dan antik tarihçiler söz etmemektedirler. Yörede arkeolojik kazı ve yüzey araştırması da yapılmadığından tarihi geçmişi ile ilgili bilgi hemen hemen hiç yoktur. Tahminen akropol ve onun eteklerinde kurulmuş olan kentten ziyade önemsiz bir yerleşim yeri olmalıdır. İsminden yola çıkarsak belki de sadece bir kült merkezi idi. Günümüzde Bizans devrinden kalma bir sur duvarı parçası ile birkaç Lykia tipi mezardan başka bir şey yoktur.

Kandyba, Antiphellos’un 13 km kuzeyinde, Kasaba ovasının yukarısında, daha önceleri Gendive ya da Kendova olarak bilinen bugünkü Çataloluk mevkiine yerleştirilir.
Lykçe ismi Xkbi olan kent, İlk olarak 4. yüzyıl sonlarında, daha sonra Lykia Birliği döneminde ve III. Gordian zamanında sikke basmıştır. Kandyba, piskoposluk listelerinde 12. yüzyıla kadar eyaletin piskoposluk merkezi olarak gösterilmektedir.
Kandyba yerleşimi Klasik Dönem’den Bizans’a kadar uzanan kalıntılara sahiptir. Akropolis’in doğu ve güney eteklerinde yer alan kaya mezarları oldukça dikkat çekicidir. Doğudaki kaya mezarının üzerinde yer alan Lykçe yazıt hala kırmızı boyaların koruması ve kabartmalı olmasıyla da göze çarpmaktadır. Kentin üzerinde yer aldığı kayalığın kuzeybatı etekleri yerli kayaya oyulmuş lahit tekneleri ve mezarları ile nekropolis (mezarlık) alanını oluşturmaktadır. Yerleşim yerinin kuzey tarafında Bizans Dönemi’ne ait duvar hala ayaktadır. 
Kandyba’nın yer aldığı Çataloluk Köyü’nde görülen ve çoğu 1800’lü yıllardan kalan zahire ambarları da görülmeye değerdir. Bu yapılar Lykia konut mimarlığına örnek teşkil etmektedir.


Örneğin yıllara göre nüfus artış tablosuna bakalım.

YIL           TOPLAM NÜFUSU
2019                134
2018                140
2017                145
2016                138
2015                139
2014                148
2013                156

 

Çataloluk Köyü - Çataloluk Mahallesi

Mahallede, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve telefon vardır.


Antalya Kaş Çataloluk Köyü Hava Durumu


Çataloluk Köyümüzün bugün ve önümüzdeki 5 gün boyunca hava durumu nasıl olacak? Aşağıda yer alan hava durumu verileri Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğünün web sitesinden anlık olarak alınmaktadır. Antalya Kaş Çataloluk Köyü Hava Durumu Kaş ilçe merkezinin bugün dahil 5 günlük hava durumu verilerini içermektedir.

Antalya Kaş Çataloluk Köyü Hava Durumu

Antalya Kaş Çataloluk Ulaşım - Antalya Kaş Çataloluk Harita

 

Kaş Çataloluk Köyü Fotoğrafları - Kandyba Antik Kenti Fotoğrafları

Kaş Çataloluk Köyü Fotoğrafları 1 - Kandyba Antik Kenti Fotoğrafları 1

Kaş Çataloluk Köyü Fotoğrafları 2 - Kandyba Antik Kenti Fotoğrafları 2

Kaş Çataloluk Köyü Fotoğrafları 3 - Kandyba Antik Kenti Fotoğrafları 3

Kaş Çataloluk Köyü Fotoğrafları 4 - Kandyba Antik Kenti Fotoğrafları 4

Kaş Çataloluk Köyü Fotoğrafları 4 - Kandyba Antik Kenti Fotoğrafları 4

Kaş Çataloluk Köyü Fotoğrafları 5 - Kandyba Antik Kenti Fotoğrafları 5

Kaş Çataloluk Köyü Fotoğrafları 6 - Kandyba Antik Kenti Fotoğrafları 6

Kaş Çataloluk Köyü Fotoğrafları 7 - Kandyba Antik Kenti Fotoğrafları 7Kaş Çataloluk Köyü Fotoğrafları 8 - Kandyba Antik Kenti Fotoğrafları 8

Sürekli güncel fotoğraflar eklenecektir.


Çataloluk Köyü Posta Kodu: 07580

Çataloluk Köyü Muhtarı - Çataloluk Mahallesi Muhtarı: Mustafa Yıldırım

Kaş Çataloluk Muhtarı Telefon Numarası : 0 537 960 57 69

Tepkileriniz Nedir?

like
14
dislike
0
love
5
funny
1
angry
0
sad
1
wow
3