Kaş Kültür Varlıkları - Anıt Yapılar - Arkeolojik Sit Alanları - Doğal Koruma Alanları
Kaş Kültür varlıkları, Kaş'ta tarihi yapılar, anıt yapılar, Kaş arkeolojik site alanları, Kaş'ta gezilecek tarihi yerler, antik kentler hakkında sizler için tüm bilgileri derledik.
Kaş tarihi yapıları ve Kaş bölgesinde var olan antik kentler ile Türkiye'nin en gözde ilçesidir. Peki bu yapıları, antik kentleri ve Kaş kültür varlıkları'nı kimler biliyor. Bizlerde bilinmesi ve tanınması adına sizler için hepsini derledik. Eksik gördüğünüz yazımızda bulmadığınız doğal koruma alanları var ise, yorum alanından bizlere bildirebilirsiniz.
KAŞ ANIT YAPILAR
1. Çamarkası, Kilise
2. Kasaba Beldesi, Kale
3. Yeniköy - Eski Yol Gözetleme Kulesi
4. Yeniköy - Eski Yol Yapı Kompleksi
5. Yeniköy, Şapel
6. Yeniköy, Gözetleme Kulesi
7.Çayköy - Hisartepe Gözetleme Kulesi
8. Çukurbağ Köyü Yapı Kalıntısı
9. Kasaba, Nasreddin Camii
10. Sarnıçlar
11. Kalkan Mustafa Kocakaya Camii
12. Kalkan, Kilise
13. Kalkan Okul (150 Parsel)
KAŞ ARKEOLOJİK SİT ALANLARI
1. Antiphellos Antik Kenti
2. Phellos Antik Kenti
3. Xantos Antos Antik Kenti
4. Patara Antik Kenti
5. Aperlai Antik Kenti
6. Apollania Antik Kenti (Kılınçlı)
7. Uluburun Batığı
8. Simena Antik Kenti
9. İsinda Antik Kenti (Belenli)
10. Tuminehi / Tymnessos Antik Kenti (Bezirgan)
11. Dereağzı (Dirgenler Köyü)
12. Seveda (Limanağzı) Antik Sit Alanı
13. Nisa (Meryemlik)Antik Sit Alanı
14. Asarcık (Eski İzmir) Antik Sit Alanı
15. Hacıoğlan Ören Yeri
16. Kaletepe Antik Sit Alanı
17. Sidek (Sarıbelen Adası)
Kaş Doğal Koruma Alanları - Kaş Nitelikli Doğal Koruma Alanları
Antalya ili, Kaş ilçesi, Gelemiş Mahallesi, Patara ve Yeşilköy, Fırnaz Koyu ve Çevresi Doğal Sit Alanı, Bakanlık Makamının 22.08.2017 tarihli ve 9908 sayılı Olur’u ile “Doğal Sit-Kesin Korunacak Hassas Alan”, “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı" ve “Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edilmiştir. Kesin Korunacak Hassas Alan için tescil süreci devam etmektedir.
Antalya ili, Kaş ilçesi, Çukurbağ Yarımadası Doğal Sit Alanı, Bakanlık Makamının 25.12.2018 tarihli ve 245278 sayılı Olur’u ile “Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" olarak tescil edilmiştir.
Antalya ili, Kaş ilçesi sınırları içerisinde yer alan 1. Derece Doğal Sit statüsünde olan Saklıkent Kanyonu Doğal Sit Alanının koruma statülerinin "Kesin Korunacak Hassas Alan" ve "Nitelikli Doğal Koruma Alanı" olarak tescil edilmesinin, 1. Derece Doğal Sit statüsünde olan alanın koruma statüsünün kaldırılmasının uygun olduğuna ilişkin, Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun 30.11.2017 tarih ve 1340 sayılı kararı onaylanmak üzere Bakanlığımıza (Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü) sunulmuş, Bakanlığımızca 644 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin Madde 13/A-(2) fıkrasına göre söz konusu tescil kararı Genel Müdürlüğümüz tarafından uygun bulunarak, 11.05.2018 tarih ve 84457 sayılı Bakanlık Makamı Olur'u ile onaylanmıştır.
Kaynak: SAVAB - Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü
Türkiye Tabiat Varlıkları Haritası
Yukarıdaki antik kentler ve antik yapılar ilgili bilgilere sitemiz içerisinden ulaşabilirsiniz...