Kaş Karadağ Mahallesi - Karadağ Köyü Hakkında Her şey

Kaş Karadağ Köyü, Karadağ mahallesi Ulaşım, İletişim ve tüm detaylarıyla sizlere anlattık. Karadağ Mahallesi hakkında tüm bilgilere bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Kaş Karadağ Mahallesi - Karadağ Köyü Hakkında Her şey

Kaş Karadağ köyü, Karadağ mahallesi Antalya ilinin Kaş ilçesine bağlı bir mahalledir. Antalya iline 179 km, Kaş ilçesine 42 km uzaklıktadır.

Mahallenin adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

KARADAÄž HAKKINDA

Antalya Kaş Karadağ Köyü - Karadağ Mahallesi Fotoğrafları 1

KARADAĞ'DA EKONOMİK HAYAT
1. Geçim şartları: köy halkı tarım ve hayvancılıkla geçinir.
Köyde seracılık yoğun olarak yapılmaktadır.
2. Çalışma şartları: 18-50 yaş arası kadın ve erkekler genelde serada çalışırlar. 4 marangoz, 15 kadar demirci, 2 terzi, 4 bakkal, 1 un değirmeni, 4 ilaç dükkanı, 2 kahvehane bulunmaktadır.

KARADAĞ'DA TARIM
Köyde domates, biber, salatalık, kabak, marul ve daha birçok sebzeyle meyve tarımı  yapılmaktadır.

KARADAĞ'DA HAYVANCILIK
Hayvancılıkta sığır,koyun keçi ve kümes hayvanları yetiştirilir. Bunların etinden ve sütünden yararlanılır. Bunlar genelde halkın kendi ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Ancak koyun ve keçiden  gelir de elde edilir

KARADAĞ'IN ÖRF-ÂDET VE GELENEKLERİ
Düğün törenleri:
Genç delikanlı kızı beğenir. Erkek tarafı sözü geçen bir iki kişi ile kızı istemeye giderler. Önceden kız tarafına haber verilir. Sonra kızı istemeye giderler. Kız verildikten sonra kahve içilir ve söz kesilir. Yüzükler takılır. Eski yıllarda damat yüzük takımında bulunmazmış ama şimdi bulunuyor. Damat ve kız için alınacak ev eşyası vb işler nişandan sonra düğüne kadar halledilir. Bütün ihtiyaçlar karşılanır.
Önceden köyde düğünler Cuma günü başlardı Pazar günü biterdi. Birinci gün oğlan kınası adı altında oğlan evinde yemek verilirdi. Akşamına eğlence yapılırdı. ikici gün kız tarafında kızın ailesi yemek verirdi. Akşamında kına ve düğün merasimi yapılırdı. Üçüncü gün gelin alınırdı. Oğlan evine varıldığı zaman çeşitli adetler yapılırdı Düğün merasimi bu şekilde tamamlanırdı. Ancak günümüz şartlarında köy düğünümüz  şu şekilde yapılmaktadır :
1. Gün: Kız kınası adı altında geline kına yakılır. Daha sonra eğlence yapılır.
2. Gün: Öğle  vakti damat evinde bayrak duası yapılır. Takibinde yemek merasimi yapılır.Akşamını da düğün yapılır. Ertesi sabah da gelin alma merasimiyle sona erer. Düğün tek taraflı ise (kız kaçırma gibi bir durum söz konusu olduğunda) kınadan sonra gelin alma merasimi yapılır. Ve düğün tamamlanır.

KARADAĞ' da BAYRAM TÖRENLERİ
Kurban Bayramı:
Bayramdan bir gün önce mezarlığa gidilir. Herkes kendi akrabasının
mezarına gider. Kuran-ı Kerim ve dualar okunur.
Bayram günü, bayram namazından sonra camiden çıkarken herkesle bayramlaşılır. Bayram heyecanı coşku ile kutlanır. Kurbanlar  kesilir. Kurbanlar genellikle küçük baş hayvanlar arasından seçilir, özelikle keçi kesilir. Daha sonra akraba ve komşu ziyaretleri gerçekleşir.
Ramazan Bayramı: Kurban bayramından farklı olarak kurban kesilmez.
Ziyaretler erken başlar. Misafirlere tatlı ve şeker ikram edilir.

KARADAĞ'da Özel Günler:
Askere Uğurlama: Askerler askere gitmeden önce toplanıp eğlence yaparlar.Daha sonra askere gidecekleri gün yakınları ve halk toplanır sıraya dizilir. Askere gidecekler tek tek oradakilerle vedalaşır ve askere dualarla uğurlanır.
Adak: Adak adayan şahıs adağını keser, komşu ve akrabalarımıza dağıtır.
Mevlütler: Mevlüt önceleri evde okutulurdu yada müsait olan evin yakınında bir yerde okutulurdu. Lokum, şerbet ve bisküvi dağıtılırdı. Mevlüt bitince yemek verilirdi. Günümüzde Mevlütler camide okutulur. Şeker ve şerbet  ikram edilir. Yemekler hazır olarak gelir ve ikram edilir.
Cenaze ve Defnedilme: Cenaze olduğu zaman camide sela verilir. Cenazenin olduğu yerde toplanılır. Cenaze yıkanarak tabuta konur,eller üzerinde mezarlığa götürülür. Müsait bir yerde cenaze namazı kılınır. Dini vecibelere göre defnedilir.

KARADAĞ'IN İMECE ÇALIŞMALARI
Okul ve camii yapımı,yol ve su yapımı:
Köy halkı bu işleri elbirliği ile yapardı. Son yıllarda  tarım ve iş makinelerinin çıkmasıyla imece usulü azalmıştır. Ancak sera işlerinde yardımlaşma sürmektedir.

KARADAĞ'IN ÖNEMLİ MEVKİLERİ
Merkez Mevki, NamaztaÅŸ Mevki,
Yolkenarı Mevki, İbişler Mevki, Dağ Mevki

Tarihi Yerler: Köyümüzün Dağ  Mevki'nde Likya mezarları ve kilise bulunmaktadır.

KARADAÄž'IN TABÄ°Ä° GÃœZELLÄ°KLERÄ°
Şirin bir köy olan Karadağ Köyü her tarafı binbir güzelliklerle doludur. Dört bir tarafı dağlarla çevrilidir. Havası temizdir. Ağaç ve yeşil alan boldur. Yazın sıcak kışın soğuk ve sisli  bir iklime sahiptir. Yüksek yerlerinden çok güzel manzaralar görülebilmektedir.

 

Örneğin yıllara göre nüfus artış tablosuna bakalım.

YIL      TOPLAM NÜFUSU
2019              1.283
2018              1.252
2017              1.249
2016              1.228
2015              1.240
2014              1.234
2013              1.181

 

Karadağ Köyü - Karadağ Mahallesi

Mahallede, ilköğretim okulu egitim vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.


Antalya Kaş Karadağ Köyü Hava Durumu


Karadağ Köyümüzün bugün ve önümüzdeki 5 gün boyunca hava durumu nasıl olacak? Aşağıda yer alan hava durumu verileri Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğünün web sitesinden anlık olarak alınmaktadır. Antalya Kaş Karadağ Köyü Hava Durumu Kaş ilçe merkezinin bugün dahil 5 günlük hava durumu verilerini içermektedir.

Antalya Kaş Karadağ Köyü Hava Durumu

Antalya Kaş Karadağ Ulaşım - Antalya Kaş Karadağ Harita

 

Kaş Karadağ Köyü Fotoğrafları - Kaş Karadağ Mahallesi Fotoğrafları

Sürekli güncel fotoğraflar eklenecektir.


Karadağ Köyü Posta Kodu: 07580

Karadağ Köyü Muhtarı - Karadağ Mahallesi Muhtarı: Hüseyin Yalçın

Kaş Karadağ Muhtarı Telefon Numarası : 0 542 511 17 37

Kaynak: karadagortaokulu.meb.k12.tr, KaşRehber

Tepkileriniz Nedir?

like
5
dislike
0
love
10
funny
0
angry
0
sad
0
wow
5