Gelemiş Köyü - Patara Antik Kenti - Patara Plajı - Patara Kum Tepesi Hakkında Her şey

Gelemiş Köyü, Patara Antik Kenti, Patara'ya nasıl gidilir, Patara Plajı, Patara Kum Tepesi hakkında tüm bilgilere, fotoğraflara bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Gelemiş Köyü - Patara Antik Kenti - Patara Plajı - Patara Kum Tepesi Hakkında Her şey
Gelemiş Köyü - Patara Antik Kenti - Patara Plajı - Patara Kum Tepesi Hakkında Her şey
Gelemiş Köyü - Patara Antik Kenti - Patara Plajı - Patara Kum Tepesi Hakkında Her şey
Gelemiş Köyü - Patara Antik Kenti - Patara Plajı - Patara Kum Tepesi Hakkında Her şey
Gelemiş Köyü - Patara Antik Kenti - Patara Plajı - Patara Kum Tepesi Hakkında Her şey
Gelemiş Köyü - Patara Antik Kenti - Patara Plajı - Patara Kum Tepesi Hakkında Her şey
Gelemiş Köyü - Patara Antik Kenti - Patara Plajı - Patara Kum Tepesi Hakkında Her şey
Gelemiş Köyü - Patara Antik Kenti - Patara Plajı - Patara Kum Tepesi Hakkında Her şey

Gelemiş köyü, Gelemiş mahallesi Antalya ilinin Kaş ilçesine bağlı bir mahalledir. Patara Antik Kenti, Patara Plajı, Patara Kum Tepeleri bu köyümüzdedir. Genellikle yol tarifi alırken kişiler Gelemiş mahallesini yazmamaktadır.

Antalya iline 236 km, Kaş ilçesine 45 km uzaklıktadır.

2020 Patara Yılı Olarak İlan Edildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2020 yılının temasını Antalya'daki Patara Antik Kenti olarak seçti.
 

Mahallenin adı Yunanca kalamis ("sazlık" veya "kamışlık") sözcüğünden Türkçeye uyarlanmıştır. Gelemiş, Antalya ilinin Kaş ilçesine bağlı bir mahalledir. Antik Patara harabelerinin ve ünlü Patara plajının yakınında kuruludur. 1990'lı yıllarda hızlı bir turistik gelişme göstermiş, ancak daha sonra imar izinleriyle ilgili bir ihtilaf nedeniyle gelişmesi durmuştur.Mahallenin ekonomisi turizm, tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Turizm açısından küçük pansiyonlar ve camping alanları bulunmakta bölgede aktivite olarak kano ve at turları da yapılabilmektedir.

Bu makalemizde Gelemiş köyü'ne, Patara Antik Kenti'ne ait tüm bilgileri sizler için yazdık. Daha da bilgi edindiğimizde ve fotoğraflar çektiğimizde makalemizi güncel tutmaya devam edeceğiz.

Makale İçeriği

  1. Gelemiş Köyü Tarihi
  2. Gelemiş Köyü Ulaşım
  3. Gelemiş Köyü Posta Kodu
  4. Gelemiş Köyü 5 Günlük Hava Durumu (Sürekli Güncellenmektedir)
  5. Gelemiş Köyü Muhtarı Adı, İletişim Numarası
  6. Gelemiş Köyü  Ulaşım Haritası, Yol Tarifi
  7. Patara Antik Kenti Tarihi, Patara Antik Kenti Hikayesi
  8. Patara Plajı
  9. Patara Kum Tepeleri

Patara Antik Kenti - Patara Antik Kenti Tarihi - Patara Antik Kenti Hikayesi

1. Patara Antik Kenti Tarihi:

Patara Antik Kenti - Patara Antik Kenti Yürüyüş Yolu İ.Ö.13'üncü yüzyıla ait Hitit  metinlerinde şehrin adı Patar olarak geçmektedir. Tepecik Akropolü'nde ele geçen seramik parçaları, Orta Tunç Çağı özelikleri içerirken, yine Tepecik'in doğu yamacı eteklerinde ortaya çıkarılan, Demir Çağı öncesine ait taş balta Patara'nın tarihinin ne kadar eskilere gittiğini göstermektedir. Xanthos Vadisi'nde denize açılabilecek tek yer olması nedeniyle tarih boyunca önemli kent olma özelliğini her çağda devam ettirmiş olan Patara'nın yazıt ve sikkelerde Likya dilindeki adı Patara olarak geçer.

Patara İ.Ö. 3'üncü yüzyılda Ptolemaios egemenliğine girmesiyle Likya'nın önder kenti durumuna gelir. Patara Antik Kenti - Patara Antik Kenti Meclis Binasıİ.Ö. 2'nci yüzyılın başında Likya'nın Seleukos Krallığı tarafından kontrol edilmeye başlanmasıyla Patara, Likya'nın başkenti gibi kabul görür. Bu durum Patara'nın Roma'ya karşı özerkliğini ve Rhodos'a karşı da bağımsızlığını kazandığı İ.Ö.167/168 yılında resmileşir ve Patara Likya Birliği'nin başkenti olur. Başkentte Helenistik Dönem'de inşa edilen Meclis Binası ve Tiyatro gibi anıtsal yapılar bu tarihsel süreçle paralellik gösterirler. Roma egemenliğine geçtikten sonra da önemini yitirmeyen Patara, Roma Valiliklerinin adli işlerini gördüğü bir merkez oluşu yanında Roma'nın doğu eyaletleriyle bağlantısını kurduğu bir deniz üssü olarak da önemini korumuştur. İ.S. 43 yılında Likya, Roma eyaleti olurken, İS. 74'de Likya ile Pamphylia birleştirilerek tek eyalet haline getirilir ve Patara'nın başkentliği devam eder.

Apollon'un önemli bir kehanet merkezi olarak ün yapmış olan Patara aynı zamanda Anadolu'dan Roma'ya nakledilen tahılların depolandığı ve saklandığı bir limandır. Patara Antik Kenti - Patara Antik Kenti TiyatrosuBizans Dönemi'nde de önemini devam ettiren kent Hristiyanlar için önemli bir merkez olmuştur. "Noel Baba" diye anılan Saint Nicholaos, Pataralı'dır. Ayrıca St. Paul Roma'ya gitmek için Patara'dan gemiye binmiştir. İmparator Konstantin'in başkanlık ettiği İ.S. 325'teki İznik Konsülü'nde Lykia'nın tek imza yetkilisi Piskopos Eudemos'un Patara Piskoposu oluşu kentin bu devirde de gözde oluşunun kanıtıdır. Ortaçağ boyunca önemini sürdüren Patara, Türklerin gelmesiyle de önemli bir merkez olarak günümüze ulaşmıştır.

Şehre günümüz kalıntılarına giriş, görkemli ve çok iyi korunmuş Roma Zafer Takı'ndan yapılmaktadır. İ.S. 100 yıllarında bölge valisi adına inşa edildiği, kitabelerinden anlaşılmaktadır. Tak'ın batısındaki tepenin yamaçlarında, Likya tipi lahitlerin bulunduğu mezarlık alanı uzanır. Kentin en güney ucunda Kurşunlu Tepe'ye yaslanmış olan tiyatronun depremden sonra İ.S. 147 yılında yeniden inşa edildiği yazıtlardan anlaşılmaktadır.Patara Antik Kenti - Patara Antik Kenti Sur Kapısı Tiyatronun yaslandığı Kurşunlu Tepe şehrin genel görünümünün seyredildiği en güzel köşedir. Buradan şehrin diğer kalıntıları; Vespasian Hamamı, Korinth Tapınağı, ana cadde, liman ve tahıl ambarı rahatlıkla izlenebilir. Tepenin kuzeybatısındaki bataklığın arkasındaki tahıl ambarı (granarium), Patara'nın günümüzde kalmış anıtsal yapılarından biri olup, İmparator Hadrian ve eşi Sabina tarafından İ.S. 2.y.y.'da yaptırılmıştır. Tiyatronun kuzeyinde Likya Birliğinin başkenti olan Patara'nın, toplantılara ev sahipliği yaptığı Parlamento Binası yer almaktadır. Şehrin suyu yaklaşık 20 kilometre kuzeydoğusundaki İslamlar Köyü yakınlarında, Kızıltepe yamacındaki kayalıktan getirilmiştir. Kaynakla şehir arasında, Fırnaz iskelesinin kuzeyindeki; mahallen "Delik Kemer" olarak adlandırılan bölüm ise su yollarının en anıtsal bölümüdür.

2. Patara Antik Kenti Nerede'dir?

Patara Antik Kenti Fethiye-Kalkan arasında Xanthos Vadisi'nin güneybatı ucunda bugünkü Gelemiş Mahallesi'nde yer almaktadır ve Likya'nın en önemli ve en eski şehirlerinden biridir. Akdeniz Üniversitesinden Prof. Dr. Fahri Işık ve ekibi tarafından 1988 yılından beri kazıları sürdürülen Patara Antik Kenti, arkeolojik ve tarihsel değerlerinin yanında Akdeniz kaplumbağaları Caretta-Carettaların milyonlarca yıldır yumurtalarını bırakıp yavruladıkları ender sahillerden biri olması ile de ayrı bir öneme sahiptir.

3. Patara Antik Kenti Hikayesi

Anadolu için büyük değere sahip kardeşler Artemis ve Apollon’un hikayesinin burada başladığı söyleniyor.

Patara Antik Kenti Hikayesi - Artemis ve ApollonGüneş ve sanat tanrısı Apollon ve ay ve avcılık tanrıçası olan Artemis, tanrıların kralı Zeus ve yasak aşkı titan Leto’nun ikiz çocukları. Zeus’un karısı baş tanrıça Hera, bu ihaneti öğrendiğinde çılgına dönüyor ve Leto’yu cezalandırmak için peşine düşüyor. Leto’yu, Hera’nın gazabından korumayı yalnızca tek bir yer kabul ediyor. Efsaneye göre burası tam da Antalya’da bulunan Patara Antik kentinde bulunuyor.

Hera’dan kaçmayı başaran Leto buraya geliyor; fakat Hera’nın gazabından korktukları için kimse, onun doğum sancılarını dindirmek için yardım etmiyor. Doğum sancısı Tanrıça’sı Eileithya sonunda onun acılarına kulak vererek, Leto’nun kollarını hurma ağaçlarını sarıyor ve acısını dindiriyor. Önce kızı Artemis’i ve daha sonra dokuz gün süren sancılar ve Artemis’in yardımı ile Apollon’u doğuruyor.

Artemis, bu yüzden çocuk doğumu tanrıçası olarak görülüyor; zira kendi doğumundan hemen sonra kardeşinin doğumuna yardım ettiği söyleniyor. Bugün Patara’da çok ilginç bir şekilde, Hurma Hamam’ı denen bölgede, çorak çevreden izole birkaç hurma ağacının arasında hoş bir su birikintisi bulunuyor. Daha da garibi söylenene göre bu bölgede o türden hurma ağaçlarının yetişmesi için uygun şartlara sahip değil.

4. Patara'ya Nasıl Gidilir?

Kaş'tan ve Kalkan'dan Patara dolmuşları ile ulaşılabilir.

Patara Antik Kenti Ziyaret Saatleri Yaz Dönemi: 08:30-19:30 (15 Nisan-2 Ekim)

Patara Antik Kenti Ziyaret Saatleri Kış Dönemi: 08:30-17:00  (3 Ekim-14 Nisan)

Patara Antik Kenti Tatil Günleri: Dini bayramların ilk günü öğlene kadar. 

 

Patara Plajı - Patara Kum Tepesi - Patara Plajı Nerede

Patara plajı ülkemizin en önemli plajlarından bir tanesi olup bazı özellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Özellikle gidip gördükten sonra bu yazımızı yazmış olduğumuz Patara plajının bazı önemli özellikleri maddeler halinde verilirken de gözümüze çarpan bazı özellikleri üzerinde ayrıca durulacaktır.

Patara Plajı özellikleri nelerdir?

Patara Plajı - Patara Kum Tepesi - Patara Plajı NeredePatara Plajı ülkemizin en uzun kumsallarından bir tanesi olup uzun bakımından ülkemizin en uzun ikinci kumsalı olma özelliğini elinde bulundurmaktadır. Uzunluğu yaklaşık olarak 12 kilometre civarındadır. (Bu yazımızı yazarken öğrenmiş olduğumuz ülkemizin en uzun plajı ise Hatay ilimizde bulunan Samandağ plajıdır yaklaşık olarak 18 kilometrelik bir uzunluğu sahip olmasına rağmen ülkemizde fazla tanınan bir plaj değildir) Bu bilgileri verdikten sonra ek bir bilgi olması açısından şu bilgiyi vermekte fayda vardır. Dünyadaki en uzun plajın uzunluğu 245 kilometredir. Evet, yanlış yazmadık. Tam olarak 245 kilometrelik bir uzunluğa sahip olan Brezilya ülkesinde bulunan Praira do Cassino Plajı dünyadaki en uzun plaj olma özelliğine sahiptir. - İsmini yanında bulunan Patara Antik kentinden almaktadır.

  1.  Çok uzun bir plaj olmasına karşın özellikle çevresinde bulunan tarihi Patara antik kentinden olsa gerek büyük çapta bir otel bulunmamaktadır. Muhtemelen çevresi sit alanı olmasından kaynaklanıyor olabilir.
  2. Patara plajındaki kumsalın derinliğinin yer yer 200-300 metreye kadar uzandığı bilgisi bulunmaktadır.
  3. Patara plajının kumu oldukça incedir.
  4. Patara plajının denizi oldukça sağ bir denizdir.
  5. Patara plajının bu kadar iyi özelliklerine karşın özellikle yaz aylarında dahi hiç durmayan rüzgâr nedeniyle oldukça dalgalı bir plaj özelliği göstermektedir. Bu sebeple rüzgâr sörfü dahi yapılmaktadır.
  6. Yerleşim yerlerine biraz uzak olmasından dolayı Kaş, Fethiye, Saklıkent, Antalya gibi yerlerden günübirlik gelen ziyaretçilerinde çok olduğu bir plajdır. Plaj üzerinde bizim gördüğümüz kadarıyla 1 adet tesis bulunmakta ve ziyaretçilerin ve turistlerin yiyecek içecek ihtiyaçlarını da bu küçük tesis karşılamaktadır.
  7. Patara kumsalı deniz kaplumbağalarının (Caretta caretta) yumurta bıraktıkları yerler arasında bulunduğu için koruma altında olan bir plajdır.
  8. Patara plajından antik kente doğru kum akınını önlemek için setler yapılmıştır.
  9. Kumsal özellikle yaz aylarında çok sıcak olduğundan çıplak ayakla gezilmesi ve basılması oldukça zordur.
  10. Çok geniş kumsalı bulunmasından dolayı eski filmlerde bu kumsal çöl sahnelerinde fon olarak kullanılmıştır.
  11. Bizimde gördüğümüz kadarı ile çok muhteşem bir kumsal olan Patara plajı eğer sakin bir denize sahip olsa idi şimdikinden kat be kat daha fazla turist çekerdi. Fakat denizinin çok dalgalı olması sebebiyle gerek yerli gerekse yabancı turistler tarafından az rağbet edilen bir plaj durumundadır. Ayrıca özellikle turisttik yerleşim merkezlerinden ancak araçla gidilmesi de yine az rağbet görmesindeki etkenlerden bir tanesidir. Fakat yanındaki Patara antik kenti artı özelliklerinden birisidir.  

Patara Kum Tepesi

Patara Kum Tepesi - Patara Kum TepeleriKum tepelerine Patara plajının orta kısmına doğru bulunuyor. Kup tepelerinden, tüm Patara Plajı, Patara Antik kenti, özellikle antik deniz feneri görünüyor.

Gün batımını buradan seyretmek burada yapılacak en temel şey. Plajın ve dinizin manzarası ve akdeniz meltemi çok dinlendiricidir. Açık bir günde güneş tam batarken birden Rodos'sun silueti belirir.

Örneğin yıllara göre nüfus artış tablosuna bakalım.

YIL      TOPLAM NÜFUSU
2019                817
2018                800
2017                776
2016                771
2015                761
2014                745
2013                729

 

Gelemiş Köyü - Gelemiş Mahallesi

Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.


Antalya Kaş Gelemiş Köyü Hava Durumu


Gelemiş Köyümüzün bugün ve önümüzdeki 5 gün boyunca hava durumu nasıl olacak? Aşağıda yer alan hava durumu verileri Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğünün web sitesinden anlık olarak alınmaktadır. Antalya Kaş Gelemiş Köyü Hava Durumu Kaş ilçe merkezinin bugün dahil 5 günlük hava durumu verilerini içermektedir.

Antalya Kaş Gelemiş Köyü Hava Durumu

 

Gelemiş Köyü Harita - Patara Antik Kenti Harita - Patara Plajı Harita

 

Gelemiş Köyü - Patara Antik Kenti - Patara Plajı - Patara Kum Tepeleri Fotoğrafları

Sürekli güncel fotoğraflar eklenecektir.

Gelemiş Köyü Fotoğrafları

Gelemiş Köyü Fotoğrafları 1

Gelemiş Köyü Fotoğrafları - Köy İçi

Gelemiş Köyü Fotoğrafları - Köy Girişi

Patara Antik Kenti Fotoğrafları - Patara Antik Kenti Ören Yeri Giriş


 

 

Patara Antik Kenti Fotoğrafları

 

Patara Antik Kenti Fotoğrafları -  Kuş Bakışı 1

 

Patara Antik Kenti Fotoğrafları - Bazilika

Patara Antik Kenti Fotoğrafları -  Kuş Bakışı 2

Patara Antik Kenti Fotoğrafları -  Kuş Bakışı 3

Patara Antik Kenti Fotoğrafları -  Likya Duvarı

Patara Antik Kenti Giriş Kapısı - Antik Kemer-  Anıt Mezarı

Patara Antik Kenti Giriş Kapısı - Antik Kemer-  Anıt Mezarı 2

Patara Antik Kenti Kuş Bakışı 3

Patara Antik Kenti Likya Yürüyüş Yolu - Cumhuriyet Meydanı

Patara Antik Kenti - Patara Meclis Binası Fotoğrafları 

Patara Antik Kenti - Patara Meclis Binası Fotoğrafları 1

Patara Antik Kenti - Patara Meclis Binası Fotoğrafları 2

Patara Antik Kenti - Patara Meclis Binası Fotoğrafları 3

Patara Antik Tiyatrosu - Patara Antik Tiyatro Fotoğrafları

Patara Antik Tiyatrosu - Patara Antik Tiyatro Fotoğrafları - Kuş Bakışı

Patara Antik Tiyatrosu - Patara Antik Tiyatro Yan Görünümü

Patara Antik Tiyatrosu - Patara Antik Tiyatro Tepeden Görüntü

Patara Deniz Feneri Fotoğrafları

Patara Deniz Feneri Fotoğrafları 1

Patara Deniz Feneri Fotoğrafları 2

Patara Plajı - Patara Plajı Fotoğrafları

Patara Plajı - Patara Plajı Fotoğrafları 1

Patara Plajı - Patara Plajı Fotoğrafları 2

Patara Kum Tepesi - Patara Kum Tepeleri Fotoğrafları

Patara Kum Tepesi - Patara Kum Tepeleri Fotoğrafları 1

Patara Kum Tepesi - Patara Kum Tepeleri Fotoğrafları 2

Patara Kum Tepesi - Patara Kum Tepeleri Fotoğrafları 3

Patara Kum Tepesi - Patara Kum Tepeleri Fotoğrafları 4

Patara Kum Tepesi - Patara Kum Tepeleri Fotoğrafları 5


Gelemiş Köyü Posta Kodu: 07580

Gelemiş Köyü Muhtarı - Gelemiş Mahallesi Muhtarı: Arif Otlu

Kaş Gelemiş Muhtarı Telefon Numarası : 0 532 425 18 51

 

 

Kaynak: Kaş Rehber - Antalya Müzesi Müdürlüğü Web Sitesi, Antalya - Bisaniye - Özellikleri Nedir

Tepkileriniz Nedir?

like
16
dislike
0
love
7
funny
0
angry
1
sad
0
wow
7