KaÅŸ Merkezinde Gezilecek Yerler

KaÅŸ Merkezinde Gezilecek Yerler

Antalya sahil yolundan fevkalade güzellikler içerisinden geçen bir yoldan Kaş’a gidiliyor. Her dönemecinde Akdeniz’i bir bulup bir kaybederek ilerlediğiniz nefis bir yol ile Kaş’a vardığınızda, usta bir ressamın elinden çıkmış bir tablo ile karşılaşıyorsunuz.

Önünüzde insanı büyüleyen güzellikleriyle Çukurbağ Yarımadası, Limanağzı Koyu, İnceburun ve Uluburun Yarımadaları ve tam karşıda Meis Adası sizi karşılıyor. Yemyeşil yarımadalar, irili ufaklı adalar ve nefis koylar.

İlçeye inen yol şehrin kalbindeki Merkez Camii’ne kadar iniyor. Buradan başlayan küçük liman boyunca balıkçı ve tur tekneleri, yatlar sıralanıyor. Kış aylarında kimsesiz sokaklarıyla sakin, yazın ise cıvıl cıvıl bir Akdeniz Kasabası.

Limanın önünde ise şehrin nabzının attığı Cumhuriyet Meydanı yer alıyor. Atatürk’ün doğumunun 100. yıldönümünde, Ankara Gazeteciler Cemiyetince İstanbul’da yaptırılıp Kaş’a getirilen Atatürk Anıtı Kaş Meydan’ın da yer alıyor. Zamanında anıtın kaidesine yerleştirilen bir telefon 4 farklı dilde Atatürk hakkında bilgi veriyordu.

Kaş, antik kentler açısından oldukça zengin bir bölgede yer alıyor. Kaş merkezdeki lahitler ve Antiphellos Antik Kenti’nin yanı sıra yakınlarda yer alan Xanthos, Letoon, Tlos, Phellos, Aperlai, Kyaneai ve Noel Baba efsanesiyle ünlü Myra Antik Kenti ziyaret edilebilecek tarihi yerleşim yerlerinden bazıları.

Kaş Uzunçarşı

Kaş Meydan’dan sağa sola uzayan şirin sokaklar var. Bunlardan en güzeli olan Kaş Uzunçarşı, bugün dükkân olarak işetilen, begonvillerle sarmalanmış cumbalı eski evleri ve kedileriyle insanı kendisine aşık ettirecek kadar güzel. Uzunçarşıya sağlı sollu bağlanan sokaklarda eski evler, bahçeli restoranlar, az odalı butik oteller sıralanıyor.

Aslanlı Lahit

Uzunçarşı sokağının bitiminde görülmesi gereken önemli bir lahit var. Kaş’ın simgesi olan MÖ 4. yüzyıla tarihlenen Aslanlı Lahit, bir çınar ağacının gölgesinde yatıyor. Likya lahitleri çatı görevindeki kapağı ve üstündeki küçük pencere delikleriyle minyatür evlere benziyor.

Anıtın kapağının iki yanında korku salacak şekilde ağzı açık dört aslan kafası yer aldığından bu lahit Aslanlı Lahit olarak adlandırılmış. Bekçilik görevini üslenen aslan başları kapağa tutamak görevi yapıyor. Lahdin ardından hemen sağa dönünce Kaş’ın en nezih restoranlarının sıralandığı küçük sokaklara çıkılıyor.

Küçük Çakıl

Küçük Çakıl bölgesi, plajlar ve otelleri ile Kaş’ı ziyaret eden tatilcilerin en çok zaman geçirdiği yerlerden biri. Meis Adası manzarası sunan, kayalıklar üzerine kondurulmuş tesisler, şezlong ve yeme içme hizmeti sunuyor. Kayalıklardan inip denize giriliyor. Deniz oldukça berrak ve temiz. Kayalıkların hemen dibinde ise çok küçük, az çakıllı bir plajı var.

Kaş’ta su sıcaklığı ocak – nisan arasında 20 derecenin üzerinde Küçük Çakıl’da kaynak suları denize karıştığından burasının suyu biraz daha serin ama güzel. Küçük Çakıl’dan yürüyerek 15 dakika devam ettiğinizde ise Büyük Çakıl Plajı’na ulaşıyorsunuz. Bu yol boyunca sıralanan otellerin de iskeleler üzerine kurulmuş çok hoş mekânları var. Buralardan da denize girilebilir.

Büyük Çakıl

Kaş’ta yer alan Büyük Çakıl, Kaş’ta en sevdiğim plajlarından biri. Dolmuşla veya yürüyerek gidilen plaj merkezden 1,5 km uzaklıkta doğu yönünde. Araçla da gidilebilir. Çok sayıda restoran ve kafeye sahip.

Yaklaşık 50 metre uzunluğundaki küçük bir koy burası. Yeraltı tatlı su kaynaklarından dolayı suyu serin ama oldukça güzel ve temiz. Deniz ayakkabınız olursa iyi olur. Birkaç adım ilerlediğinizde derinleşiyor. Rüzgarlı günlerde dalga oluşabiliyor. Çakıllı ve taşlı bir kumsala sahip. Otopark ve şezlonglar ücretsiz. Koydaki mekânlar yerel halk tarafından işletiliyor. Club beklentiniz olmasın. Güzel yanı da bu zaten.

Antiphellos Tiyatrosu

Kaş ilçe merkezinden 10 dakikalık yürüme mesafesinde bulunan Antiphellos Antik Kenti, nefis manzarasıyla Kaş’ın etkileyici atmosfere sahip tarihi bölgesi. Helenistik Dönemde önem kazanan kentin kuruluş tarihi bilinmiyor.

26 oturma sırasına sahip tiyatronun sahne binası yok. Zaman zaman şenlik ve festivallerde bu tiyatro kullanılıyor. Yakındaki Antiphellos Nekropolü çevresinde antik mezar kalıntıları yer alıyor. Bir kısmı yerleşim alanının altında kalmış.

Çukurbağ Yarımadası

Kaş’ın Meis Adası’na en yakın konumdaki yeri olan Çukurbağ Yarımadası, Kaş Antik Tiyatrodan başlayıp 3 km kadar uzuyor. Zeytin, keçiboynuzu, kekik ve makiliklerle kaplı olan yarımadanın koparcasına inceldiği noktada İnceboğaz olarak adlandırılıyor. Boğazın her iki kıyısında plaj yer alıyor. İnceboğaz Plajı, kalabalıktan uzak huzurlu zaman geçirmek isteyen tatilciler tarafından tercih ediliyor.

Çukurbağ Yarımadası’nın açık denize bakan bölümünde yer alan Hidayet Koyu, Kaş’ın en ünlü koylarından. Zengin su altı yaşamıyla dalış sporuyla ilgilenenlerin akın ettiği koyda her seviyeden kişiye dalış eğitimi veriliyor.

Tepkileriniz Nedir?

like
0
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0