2020 Yılı Patara Yılı Olarak İlan Edildi

Türkiye’de turizmi teşvik etmek amacıyla Troia ve Göbeklitepe’den sonra 2020 yılı ise Patara yılı olarak ilan edildi.

2020 Yılı Patara Yılı Olarak İlan Edildi
2020 Yılı Patara Yılı Olarak İlan Edildi
2020 Yılı Patara Yılı Olarak İlan Edildi
2020 Yılı Patara Yılı Olarak İlan Edildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin 2020 Turizm Yılı temasının Patara Antik Kenti olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı konuşmasında günümüze kadar ulaşan tek deniz fenerinin de Patara’da olduğunu belirterek, “Bu deniz fenerini de yine en kısa sürede ayağa kaldırmayı planlıyoruz. Şehir kapısından su yollarına kadar daha pek çok nadide özelliğiyle Patara’yı ülkemizin tarihi zenginliğini dünyada temsil edebilecek bir yer olarak gördük. 2020 Patara Yılı’nın ülkemize ve turizm sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Patara 2020

Patara Antik Kenti’nde 32 yıldır kazı çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Türkiye’de 2020 Turizm Yılı temasının Patara ilan edilmesinin, mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

 

Prof. Dr. Işık, “Her şeyden önce Cumhurbaşkanımıza, Kültür ve Turizm Bakanımıza, valimize, kendim ve ekibim adına sonsuz teşekkürlerimi, şükranlarımı sunuyorum. Bu kararla hem 32 yıllık çalışmalarımız taçlanmış oldu, hem de Antalyamız, ülkemiz tanıtımı çok büyük ivme kazanmış oldu. Bu kararla Anadolu’nun en kadim uygarlıklarından biri olan Likya Uygarlığı, dünyanın da tanıdığı bir alan haline gelecek. Bütün meslektaşlarımla birlikte bu kararın hepimiz için hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

2019 yılında Patara ören yerini 193.214 kişi ziyaret etmişti.

Patara Antik Kenti

Antalya’nın Kaş İlçesi sınırlarında olan Patara Antik Kenti, Fethiye- Kalkan arasında Xanthos Vadisi’nin güneybatı ucunda bugünkü Ovagelemiş köyünde yer alıyor. Likya Birliği’nın başkenti kabul edilen Patara’da Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Havva İşkan Işık ve eşi Prof. Dr. Fahri Işık tarafından 1988 yılından beri kazılar sürdürülüyor.

 

Dünyanın ‘Noel Baba’ olarak tanıdığı Aziz Nikolaos’un doğup yaşadığı yer olarak bilinen Patara’da, taşları muhafaza edilen dünyanın en eski deniz feneri bulunuyor. Roma İmparatoru Nero tarafından MS 64/65 yıllarında yaptırıldığı tahmin edilen fener, yeniden ayağa kaldırıldığında, antik dünyanın özgün dokusuyla günümüze kalabilen tek deniz feneri olacak.

Patara, Likya Birliği’nin başkentliğini yapmıştı. Likya birliğinin üç oy hakkına sahip altı kentinden biri ve belki de en önemlisiydi. Likya birliği toplantıları kentte bulunan birliğin meclis binasında yapılmaktaydı. Hititçe’de Patar, Likya dilinde Pttara olarak anılan kentin MÖ 8. yüzyılda var olduğu yapılan kazılar sonucu ele geçen somut verilerle kesinleşti ve İskender’in kuşattığı kentler arasında yer aldığı biliniyor. Patara, Roma döneminde de çok önemli bir kent olmuş ve Likya-Pamphilya eyaletlerinin başkentliğini yapmıştı.Hitit Kralı IV. Tudhaliya (M.Ö. 1250 – 1220) Lukka seferi sırasında “Patar Dağı’nın karşısında adaklar ve armağanlar yaptım, steller diktim, kutsal mekanlar inşa ettim” demişti. Buradan anlaşıldığı üzere Hitit Çağı’nda Patara, Patar adıyla anılıyordu.

İskender’e kapılarını açarak yıkılmaktan kurtulan şehir, İskender’in ölümüyle MÖ 315’te Antigonos’un ve MÖ 304’te Demetrios’un işgalinden kurtulamamıştı. Daha sonra Mısır’daki Ptolemiaios, Philadelphos’un eline geçmiş, MÖ 190 yılında III. Antiochos tarafından ele geçirilmişti.

Tepkileriniz Nedir?

like
1
dislike
1
love
3
funny
0
angry
0
sad
0
wow
1